Regele Dongmyeong de Goguryeo (58 î.Hr. – 19 î.Hr., r. 37 î.Hr. – 19 î.Hr.) sau Dongmyeongseongwang (东 明 圣王), de asemenea, cunoscut prin Jumong numele său de naştere, a fost monarh fondator al Goguryeo, cel mai nordic de trei regate ale Coreei. În Stele Gwanggaeto, el este numit Chumo-Wang (King Chumo). În Sagi Samguk şi Yusa Samguk, el este înregistrată ca Jumong, cu numele Go. Statele Samguk Sagi că el a fost, de asemenea, cunoscut ca Chumo sau Sanghae (상해, 象 解). Numele este, de asemenea, transcrie în evidenţele alte Chumong (추몽, 邹 蒙), Jungmo (중모, 中牟 sau 仲 牟), sau Domo (도모, 都 牟).
Miturile fondatoare ale Goguryeo sunt legate în textele antice coreeane, inclusiv din categoria Gwanggaeto. Cea mai buna versiune cunoscuta este găsita, cu uşoare variaţii, în Sagi Samguk, Yusa Samguk, şi Dongmyeongwangpyeon (동명왕편, 东 明王 篇, volum de King Dongmyeong) din Dongguk I sangguk JIP (동국 국집 이상, 东 国 李 相 国 集, colectate lucrări de ministrului Yi), prin Yi Gyu-bo. Au existat dispute peste care tatăl Jumong într-adevăr a fost. Într-unul legenda Jumong este fiul lui Hae Mosu (해모수, 解 慕 漱) şi Yuhwa (유화, 柳花), fiica zeului râului numit Habaek (하백, 河伯). Hae Mosu întâlnit Yuhwa de către un râu unde a fost scăldat, dar râul zeul dezaprobat de Hae Mosu, care a revenit la cer. Zeul râului urmarit Yuhwa departe la râu Ubal (우발수, 优 渤 水), unde sa întâlnit şi a devenit concubina regelui Geumwa de Dongbuyeo. Yuwha a fost impregnată de lumina soarelui şi a dat naştere unui ou. Încercand să distrugă oul, şi a încercat să-l hrana animalelor, care a protejat în loc de ou de la rău. Geumwa a revenit la Yuhwa. Din ou eclozat un băieţel, care a fost numit Jumong, sensul aparent Arcas profesionist; în limba veche Buyeo.

sursa : aici

Ca orice rege din acea perioada in care lumea inca credea in Zei ,zeite si fii ai cerului si acorda fiecarui personaj marcat cate un mit printul , si mai tarziu regele , Jumong nu a fost ferit de acest lucru .
Mitul a fost descoperit relativ recent pe Stela (monument) lui Gwanggaeto, un rege ce a domnit in Goguryeo intre anii 392-412 (am apelat din nou la Mica Enciclopedie de Istorie, din biblioteca personala). Se spune ca Ju Mong era fiul lui Hae Mosu (Fiul Cerului) care conform legendei descrisa in Samguk Yusa, calatorea intr-un car tras de cinci dragoni, si a lui Yukwa, fiica Zeului Raului Habaek.

Hae Mosu a intalnit-o pe Yukwa pe malul raului cand facea baie, dar zeul raului nu a fost de acord cu iubirea lor si HM s-a reintors in cer. Zeul raului a alungat-o pe Yuhwa in Ubalsu , unde ea a devenit concubina Regelui Geumwa din Dongbuyeo. Yuwha a ramas insarcinata cu lumina soarelui si a nascut (?) un ou. Geumwa a incercat sa distruga oul si sa-l dea ca hrana animalelor, dar acestea au protejat oul si atunci Geumwa i l-a dat inapoi lui Yuhwa. Din ou a iesit un baiat, care a fost numit Jumong, care aparent inseamna arcas indemanatic.

Dar ceilalti fii ai lui Geumwa au devenit gelosi pe el si atunci a fost nevoit sa fuga din Dongbuyeo. Cand a trebuit sa traverseze raul Omni din Puyo a cerut zeului raului sa-i impleteasca un covor de pipirig incat broastele testoase sa se poata urca pe el si sa faca un pod peste care sa traverseze. Zis si facut. Dupa ce a fondat Goguryeo, conform aceleiasi legende scrisa pe stela mai sus amintita a chemat Dragonul Galben si, dupa ce si-a lasat regatul mostenire fiului sau Yuryu, s-a ridicat la cer.

Dar exista alte variante, mai credibile, ale nasterii lui Ju Mong. Astfel se spune ca el ar fi fost fiul lui Go Mosu (ligamentul cu conotatie atat de peiorativa in romana nu e indicat) care era nepotul regelui Go Jin, al doilea fiu al lui Hae Mosu. GM s-a casatorit cu Yuhwa, fiica lui Habaek, care era seful unui trib care traia langa rau. GM a murit in batalie inainte de a-si vedea fiul, Ju Mong, nascut. Go Jumong a crescut apoi in Dongbuyeo, dar a fugit de acolo din cauza ca ceilalti printi erau furiosi si gelosi pe el. Dupa ce a trecut granita si a intrat in Bukbuyeo, Go Jumong a fost intampinat de Go Museo Dangun, care era al saselea conducator al Buyeo. Go Museo dangun a decis sa-l casatorteasca pe Jumong cu cea de-a doua fiica a sa, Soseuno. Cand Go Museo a murit fara sa aiba vreun fiu, Jumong s-a urcat pe tron si a devenit al saptelea dangun din Bukbuyeo. Apoi a cucerit nenumarate regate vecine si a intemeiat Goguryeo in 37 BCE.
sursa : google viorica blogspot

Cititi va rog frumos -si
Jumong- noul film pe TVR
Sursa Jumong persoanaj istoric real

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.