Kafa de dimineata si ziua buna

Inainte sa intru serios in subiect sa lamuresc sensul cuvantului kafa. Desi poate ti-ai dat seama, kafa este un regionalism folosit prin partile Ardealului si cu prisosinta prin judetul Nihor si se refera la cafea.

Diminetile mele sunt monotone si pot descrie un om fara viata sau un om depresiv. Toate seamana intre ele si totusi se impart in doua tipuir : diminetile cand sunt liber si diminetile cand sunt la lucru. Si diminetile mele nu seamana de loc nici cu diminetiile cafegiilor si nici cu cele care nu isi beau cafeaua de dimineata. Eu nu sunt genul de a bea cafea. Sunt mai mult pe genul cafelelor la plic si beau foarte rar cafea naturala. Si in momentele cand beau cafea naturala o beau cu atat de mult lapte incat pot sa spun ca mai degraba beau lapte cu cafea decat cafea cu lapte.

Daca nu ti-ai dat seama pana acum din ce am scris din acest articol si din ultimele 3 articole si acesta este scris pentru concursul SuperBlog, etapa de toamna 2021. 

 

Despre Cafea

Putina istorie

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi, cândva în secolul IX d. Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale, așa că a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere. Lăsând la o parte legenda, primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea apar în scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea. Boabele de cafea sunt folosite pentru prima oară într-un mod similar celui de astăzi de călugării Sufi din Yemen, care consumau băutura obținută din boabele prăjite și râșnite, ca energizant în timpul ritualurilor religioase.

Primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea apar în scrierile arabe, undeva pe la mijlocul secolului  XV-lea. Boabele de cafea sunt folosite prima oara de călugării Sufi din Yemen intr-un mod similar zilelor noastre , folosind bautura din cafea proaspat macina ca energizant în timpul ritualurilor religioase.

 

În doar câteva zeci de ani, cafeaua se răspândește din Peninsula Arabică în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia și în Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea,  iar prima cafenea apare în Roma, în 1645.

 

Olandezii sunt cei care  încep să importe la scară mare cafeaua în Europa și chiar încep să o cultive extensiv în coloniile lor, iar in secolul al XVIII-lea, cafeaua este exportată în Lumea Nouă și tot acum sunt înființate principalele culturi din America Centrală și din Brazilia.

Tipuri de cafea

In lume sunt cateva specii de arbori de cafea, cele mai cunoscute si mai cultivate fiind Coffea arabica şi Coffea canephora, plantele care dau principalele două tipuri de cafea: cafeaua arabica şi cafeaua robusta.

Cafeaua Arabica este original din Etiopia si este considerata a fi prima specie de cultivata in mod larg. Este un soi bogat în arome, foarte parfumat, dulce și ușor acid. Planta este destul de sensibilă față de alte soiuri și are nevoie de întreținere intensă.  Cafeaua Arabica este cultivată în special în țările din America Centrală și de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia. Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri (Robusta, de exemplu), dar aroma este mult mai intensă, iar boabele sunt folosite pentru cafelele de calitate superioară.

Descoperită abia spre sfârșitul anilor 1800, cafeaua Robusta (Coffea canephora) este originară din Africa Centrală și de Vest, din Guineea până în Uganda. Spre deosebire de cafeaua arabică, acest soi poate crește cu succes la altitudini aflate între nivelul mării și circa 600 de metri altitudine. S-a adaptat cu succes în zone calde și cu umiditate crescută și rezistă mai bine la atacul paraziților.

 

Aromele de cafea si beneficiile cafelei

Cafeaua poartă, de obicei, numele țării sau regiunii de unde este recoltată, iar boabele de cafea pot fi identificate în funcție de aromele diferite, de aciditate sau de consistență și de intensitatea gustului.  Printre regiunile cele mai cunoscute sunt: Bourbon, Typica , Columbiana,java, Kona si Catimor 

Printre beneficiile cafelei se numara : antioxidant, ajutor la arderea grasimilor, reduce riscul aparitiei diabetului, ajuta la combaterea si prevenirea Alzheimerului, reduce riscul aparitiei AVC si protejeaza ficatul. Insa ca orice lucru are si ceva reactii adversee, precum insomnie, agitatie sau diaree.

 

Despre rutina mea de dimineata

Dupa cum spuneam putin mai sus acest articol este parte din etapa de toamna 2021 a competitiei Superblog. Sponsorul de azi sunt un magazin de cafea-  Kfea.ro, cel mai mare cofee shop online din Romania. Cu o vechime de peste 15 ani ofera  clienților produse de calitate: de la o multitudine de sortimente de cafea (cafea boabe,  cafea măcinată sau capsule cafea), la aparate de cafea și produse de întreținere, produse de vending, ceai, ciocolată caldă etc.

Cum spuneam diminetile mele nu prea seamana intre ele si nici cu ale cafegiilor sau a altor oameni.

Rutina mea de dimineata este simple ; ma trezesc, ma duc la baie unde ma simt rege tim de vreo 5 minute, apoi ma spal pe ochi si pe unde mai trebuie, ma duc in bucatarie sa imi beau ceaiul si sa mananc ceva. Daca sunt in zilele mele si ma am ceva mai mult chef de viata in dimineata aceea stau cu ai mei si la o ceasca de cafea.

 

 

Un răspuns la „Kafa de dimineata si ziua buna”

  1. Proba 7. Ziua bună se cunoaște după cafeaua de dimineață – Kfea.ro

    […] Kafa de dimineata si ziua buna […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.