Alex Manoiu

Incercarile blogosferice ale lui Alex Manoiu

Almanah

La multi ani de ziua copilului

Azi de ziua copilului va urez la multi ani tututror cititorilor mei.

Scurt Istoric

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii. Ea se sărbătorește la date diferite în țări diferite. În România, ziua se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 iunie.

Ziua copilului[1] a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.

În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920. În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005[2]. Ziua copiilor în lume 2010-06-01 Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA. Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.  Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie. Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.

Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie. Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie. Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania. India sărbătorește în data de 14 noiembrie. Japonia sărbătorește în data de 5 mai. Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie. Polonia sărbătorește în data de 1 iunie. Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie. Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie. Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

As vrea sa va intreb care sunt amintirile voastre din copilarie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.