Putina istorie coreeana (1) – despre regele Jeonjo de Joseon si concubina Ui-bin

Povesteam in articolul Eu si …. (1) – Furtuna la palat despre cum am vazut si simtit filmul-serial Furtuna la Palat , serial ce s-a axat pe regele Jeongjo al dinastiei coreene Joseon si povestea lui de dragoste cu cea care devenea concubina regala Ui-bin.

Dar cine erau aceste personaje ?

Regele Jeongjo era al 22-lea rege al dinastiei Joseon , dinastie ce a domnit in peninsula coreeana in perioada 1392-1910. Nascut la data de 28 noiembrie 1752 cu numele de Lee( Yi) San a devenit rege in 1776 in urma decesului regelui Yeongjo, bunicul sau. El era fiul printului mostenitor Sado , ce in urma unor conspiratii de la curte , a fost obligat de regele Yeongjo sa moara .

În timpul aderării sale, el a emis, de asemenea, un decret regal care mama lui, Lady Hyegyong, să fie o regina văduvă a tatăl său, soțul ei, trce ebuia sa fie rege inainte de el. Astfel, ea a devenit regina văduvă, văduvă a Prințul moștenitor Sado. De atunci, regele Jeongjo a cunoscut mai multe perioade de turbulente, dar le-a depășit cu ajutorul Hong GUK-Yeong.

Domnia sa a fost intr-o oarecare dezordine,deoarece tatal sau a fost ucis in 1762 din ordinul bunicului sau.Totusi,decizia acestuia a fost influentata in mare masura de alti politicieni care erau impotriva printului Sado.

Regele Jeongjo a condus o nouă renaștere a dinastiei Joseon. Aceasta a fost inițial intensificata prin politica Tangpyeong a lui Yeongjo.

El a făcut reforme diferite pe parcursul domniei sale, în special construirea Kyujanggak, o librarie regala. Cu toate acestea, scopul acesteia era de a îmbunătăți orientarea culturală și politică a Joseonului și de a recruta ofițeri talentați pentru a lucra in folosul națiunii. Jeongjo a avut suportul multor savanti Silhak precum : Jeong Yak-Yong, Yu Deuk-Gong, Pak Ji-Won si Pak Je-Ga. Domnia regelui Jeongjo a fost marcata de creșterea și dezvoltarea continua a culturii regatului .

El nu si-a atins toate proiectele deoarece a avut parte de o moarte subită. El a murit subit în 1800 dintr-o cauza necunoscuta. Există multe cărți cu privire la moartea misterioasa a lui Jeongjo.

El este îngropat cu soția lui la mormântul regal din Geonneung din orasul Hwaseong.

Putin despre Familia sa

Tata: Printul Sado (사도 세자, n.13 februarie 1735 – d.12 iulie 1762)
Mama: Regina Heongyeong din clanul Pongsan Hong (헌경왕후 홍씨, n.6 august 1735 – d.13 ianuarie 1816)
Consoarte:
Regina Hyoui din clanul Cheongpung Kim (효의왕후 김씨, n.5 ianuarie 1754 – d.10 aprilie 1821)
Nobila Consoarta Regala Won din clanul Pyeongsan Hong (원빈 홍씨, n.27 mai 1766 – d.7 mai 1779)
Printul Sanggye (상계군) – adoptat
Nobila Consoarta Regala Hwa din clanul Namwon Yoon (화빈 윤씨, n.1765 – d.1824)
Nobila Consoarta Regala Ui din clanul Changnyung Seong (의빈 성씨, n.1753 – d.1786)
Printul Munhyo (문효세자)
O fiica
Nobila Consoarta Regala Su din clanul Bannam Park (수빈 박씨, n.8 mai 1770 – d.26 decembrie 1822)
Printul Yi Gong (왕세자)
Printesa Sukseon (숙선옹주)

Un comentariu la „Putina istorie coreeana (1) – despre regele Jeonjo de Joseon si concubina Ui-bin”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.