Pentru tine de 1000 de ori

Azi vreau sa va vorbesc despre una din cartile mele preferate . 1 din cele 2 carti care imi plac . Si totusi aceasta carte, daca e sa fac o diferentiere, est cartea mea preferata.
Pana acum 2 ani de zile aproape cartea mea preferata era Insula misterioasa a lui Jules Verne ( nu stiu de ce dar am o problema cu francezi , a se vedea si articolul asta) . Pana am vazut un film . Filmul se numea The kite runner ( Vanatorii de zmeie) , numit dupa cartea omonima scrisa de Khaled Housseini si mi-a ramas la suflet , fiind pe aclasi loc cu filmul meu preferat descris in articolul amintit mai sus .
Totusi azi am sa va povestesc despre cart (oricum actiune filmului e cam aceasi cu cea din carte , filmului lipsindu-i catva pasaje descrise in carte).

Vanatorii de zmeie este o poveste despre prietenie si tradare, care isi poarta cititorii prin Afganistanul ultimelor zile ale monarhiei si pana la cele ale atrocitatilor prezentului. Schimbarile de situatie uimitoare fac din aceasta carte memorabila atat o cronica politica, cat si o poveste emotionanta despre copilarie si maturizare. Intriga care porneste cu prietenia dintre Amir, fiul stapanului, si Hassan, fiul servitorului, se dovedeste firul director care unifica intregul roman.

Sigur fiecare din nou am avut un prieten pe care l-am tradat , pe care nu l-am putut apara desi vedeam si stiam ce ii se intampla sau un prieten care si-ar da viata pentru noi si care nu ne comenteaza la toate jignirile noastre, aceasta cart fiind scrisa dupa faptele noastre si transpusa intr-un mediu social , politic si economic diferit decat al nostru.

Insa cartea ste scrisa special si pentru cei care considera o anumita etnie care este minoritata ca o paria sau comparata cu o colonie de gandaci ( nu e o expresie folosita in carte dar exista sigur o exprimare asemanatoare). In cartea de fata Amir este pastun , Hassan este hazar amandoi fiind musulmani – unul suniit , altul siit. Datorita acestor diferente unu era bine privit in societate , celalalt era rau vazut ( parca seamana cu situatia dintre romani si tigani/rromi ) .

Este una din putinele carti in care fiecare se regaste povestea din spatele cartii . Recomandarea mea este sa o luati, sa o cititi , sa o mai cititi o data si sa faceti o analiza profunda a vietii dumnavoastra . Sunt multe de povestit despre carte dar va las pe fiecare din voi sa descoperiti cartea aceasta care e scrisa diferit pentru fiecare din voi .

Un răspuns la „Pentru tine de 1000 de ori”

  1. Sursa mea de inspiratie – Alex Manoiu

    […] Houseini, cartea  Vanatorii de zmeie devind cartea preferata number 1 ( puteti sa cititi mai multe aici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.